לעמוד הקודם

עמוד 7

אשפה בקרקעית הים

ישנם המון דיווחים על אשפה בקרקעית הים, רובם מגיעים מצוללנים. בדגימה של הסדימנט מקרקעית הים על ידי גרירת רשת, בעומק של החל מ- 200 מטר ועד ל- 1400 מטר, בחופי ישראל, נאספו דוגמאות אשפה שרובה כלל פרטים וחלקי יריעות פלסטיק ובקבוקי פלסטיק. (ראה תמונה 23).

הערכת כמות האשפה שנמצאת על קרקעית הים התיכון עומדת על 28.63 ק"ג לקמ"ר והתבססה על הריכוז העיקרי של אשפה בחופי תורכיה. תוך יישום הערך הנ"ל על כל שטח מדף היבשת של הים התיכון הגיעו ל- 16.000 טון אשפה (UNEP,1991).

הצגת מגוון הנסיונות להעריך את כמות הקלט של האשפה המוצקה הנכנסת לתוך הים התיכון, רק מראה כמה רחוקים אנו מרכישת הידע, אין בכלל מידע על אשפה שבסיסה יבשתי, והמידע על אשפה שבסיסה ימי מקוטע ובמבוסס על מידע ישן. לכן כמעט בלתי אפשרי להציג תמונה נכונה של רמת הזיהום. הסיבות לכך רבות: האשפה מורכבת מהמון משתנים השונים בקצב הקליטה שלהם בים, בהתנהגות ובגודל. רוב המידע הזמין שאוב ומבוסס על הערכות וספקולציות ולכן סובל מטעויות. מדידות אשפה בים מאוד קשות ובמיוחד מתחת לפני המים, המידע הכמותי הזמין נדיר בגלל גודלו של הים התיכון.

הדינמיקה של האשפה המוצקה

שאריות האשפה נעים על מרחקים גדולים בים, שאריות האשפה מגיעות לכל נקודה באוקיאנוסים ובימים, אפילו בחופים הנידחים ביותר של איים מרוחקים וקצווי יבשות מונחות להם כמויות גדולות של פסולת פלסטיק בלתי מתכלה. (אדלר, 1994). שתי קבוצות של גורמים שולטות בכיוונה של האשפה:

האחד הוא מקור האשפה, והשני הוא כוח ההסעה כגון זרמים, רוחות, גלים, גאות ושפל. אלו מפזרים ומסיעים את האשפה מהמקור שלה לכל מקום בעולם (UNEP,1991).

אם כל הזיהום היה נפסק ברגע זה, עדיין היו נדרשות לפחות כמה עשרות שנים בכדי שהאזורים הפגועים קשה יתחילו להיטהר, נדרשות 500 שנים למוצרי הפלסטיק להתפרק לגמרי מבחינה ביולוגית (מרון, 1989).

השפעת האשפה המוצקה על הסביבה הימית

כאמור, הפלסטיק בחברה המודרנית משמש את האדם באינסוף מוצרי צריכה שונים למסחר, לתעשייה ולשימוש פרטי. הוא עמיד, חזק, זול וניתן לעיבוד ובקיצור חומר גלם אידיאלי בשרות האדם. כאן עולה גם הבעיה שבחומר - חייו הארוכים והעובדה שהוא אינו מתכלה במושגים אנושיים. הופכת אותו לדבר קטלנית כשמדובר בחייהם של אורגניזמים ימיים.

מדי שנה מתים בעולם כמליון ציפורי ים וכ- 100 אלף יונקים ימיים כתוצאה מבליעה והסתבכות בפרטי פלסטיק (סמסונוב, 1995).

הסתבכות בפסולת מוצקה

חיות דוגמת כלבי ים, דגים, צבי ים, עופות ים, לווייתנים ודולפינים מתים בהמוניהם מדי שנה בעקבות התקלות בשרידי פלסטיק והסתבכות בהם (אדלר, 1992; אדלר, 1994; פנצרגסט, 1992; UNEP,1991).

אלפי קילומטרים של רשתות דיג קרועות צפות ומרחפות במשך שנים במרחבי הים וגורמות למוות אכזרי וחסר תכלית של יצורים ימיים (אדלר, 1994). ההסתבכות הינה בעיה הנראית לעין האנושית, זו "זוכה" בדרך כלל גם לכיסוי התקשורתי הרחב ביותר, מדובר בכל אותם בעלי חיים הנלכדים בחלקי פלסטיק ובדרך כלל נחנקים בהם. חלקי הפלסטיק המדוברים כוללים בעיקר טבעות, לולאות, ידיות וחבלים, אריזות דוגמת אריזת פחיות המשקה בשישיות (Six Pack) שכה נפוצה כיום. הסתבכות כזו משמעותה מוות בייסורים (ראה תמונות, 26, 25, 24).

 

לעמוד הבא


חזרה לדף הראשי